MDJ-STEK.NL - (Over)leven met OCD

Week van het Oorsuizen 2022

Man with red cracked ear and head, symbolizing tinnitus and ear problems Blue Male head stylized profile. Photomontage with dry cracked earth. Concept symbolizing tinnitus, depression.Ik schrijf deze blog een week te laat, maar kwam er eerder niet aan toe. Vorige week was het de week van het oorsuizen. Deze week staat natuurlijk in het teken van aandacht creëren voor deze mega irritante kwaal.

Niet alleen voor aandacht van de doktoren en wetenschappers, want gelukkig is er steeds meer aandacht voor oorsuizen door zowel doktoren als de wetenschap. Helaas is er nog steeds geen echte genezing gevonden al laten een aantal onderzoeken belovende resultaten zien. Het feit dat we sinds een aantal jaren weten dat een oplossing voor oorsuizen eerder in de hersenen dan in het oor; heeft de wetenschap enorme stappen kunnen laten maken.

Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen, en daar moet echt nog meer aandacht voorkomen. Waar nog niet zo lang geleden oorsuizen een kwaaltje was dat bejaarden kregen; hebben nu steeds meer jongeren het. Simpelweg door maar één oorzaak.. Te hard geluid, niet alleen maar op festivals of de kroeg. Maar ook door bijvoorbeeld oordopjes. Zelfs in een bioscoop kan het voorkomen dat geluid te hard staat, natuurlijk heel mooi dat je een explosie in een film dwars door je heen voelt gaan, maar beeld je ook even in wat dat met je gehoor kan doen.

 

Inhoudsopgave

Voorkomen

Maar hoe kan je het nu voorkomen? Eigenlijk heel simpel.. draag gehoorbescherming op plekken waar veel lawaai is. Wees niet eigenwijs als je werkgever  je (verplicht volgens de wet) gehoorbescherming aanbied. Draag het gewoon want geloof mij, leven met oorsuizen kan echt een hel zijn.

Ga je naar een festival of kroeg waar de speakers op standje max staan? Zorg ervoor dat je je oren beschermd, goede oordoppen zijn redelijk aan de prijs.. Maar sla liever een festival over in het seizoen om i.p.v. een kaartje oordoppen te kopen, echt goede zie je amper zitten en doordat ze op maat gemaakt zijn zitten ze ook nog eens lekker.

Ik zelf heb vorig jaar de PartyPlug Custom 4D van Alpine aangeschaft, helaas nog niet echt kunnen testen doordat Covid-19 roet in het eten gooide. Ik zelf heb ze met 25 dB demping, puur en alleen omdat ik zelf al oorsuizen hebt.

Toch oorsuizen?

Heb je toch oorsuizen opgelopen? Probeer kalm te blijven, het is namelijk heel simpel om in een flinke negatieve spiraal te belanden. Ik zelf bleef alles behalve kalm en had en heb antidepressiva nodig om het oorsuizen te accepteren.. Als is dat nog steeds zo nu en dan lastig.

Maak wel zo snel mogelijk een afspraak met je huisarts en probeer doorverwezen te worden naar een ziekenhuis in België of Duitsland. Daar worden behandelingen gedaan die in het begin zeker kunnen helpen met het verminderen of zelfs laten verdwijnen van het oorsuizen. Let op lang niet iedereen heeft hier baat bij, maar er zijn genoeg verhalen bekend waarbij mensen flink baat hebben gehad. 

Mocht je geen doorverwijzing kunnen krijgen of hielp het niet, dan is er nog geen man overboord.. De truc gaat nu zijn om er mee leren te leven. Voor de één is dat overigens veel makkelijker dan voor een ander. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor de groep die veel moeite heeft met het accepteren van oorsuizen. Artsen zullen je nog steeds vertellen dat (voor nu) je moet leren leven met het oorsuizen, maar gaan ze wel ondersteuning voor je regelen. Nu zou het nog mooi zijn als de wachtlijsten voor deze zorg korter worden. Want hoe sneller jij geholpen gaat worden met het accepteren van het oorsuizen hoe minder kan je hebt op een flinke negatieve spiraal.

Mijn oorsuizen

Uiteindelijk is het mij gelukt om oorsuizen een plek te geven in mijn leven. Ik kan zeker nog dagen hebben dat het hard genoeg is om boven de tv uit te komen. Soms een paar dagen achter elkaar. Ik neem dan soms even bewust de tijd om er naar te luisteren om mijn brein te laten merken dat ik gehoord heb, maar dat er niks aan de hand is.

Ik slik nog steeds antidepressiva, maar dat is meer voor mijn andere kwalen. Wel heeft dit één groot voordeel, inslapen gaat gewoon net iets makkelijker met deze medicatie waardoor zelfs een luide piep me amper wakker kan houden.