MDJ-STEK.NL - (Over)leven met OCD

Covid 19 – Niemand is schuldig

Inhoudsopgave

Bezuiniging op de zorg

Afgelopen weken lijken een aantal politieke partijen de reden voor de Covid-19-crisis gevonden, namelijk de bezuiniging op de zorg. Alleen vergeten die partijen iets.. Er is geen bezuiniging op de zorg geweest. Sterker nog als er één potje van de regering meer geld heeft gekregen, was het de zorg.

Dat wil niet zeggen dat er problemen zijn in de zorg, maar simpelweg stellen dat dit door bezuinigingen komt is een makkelijke leugen. Want daarmee kan je de schuld geven aan de coalitie en dus Rutte en de Jonge. 

Heel simpelweg gesteld roepen deze partijen dat we geen crisis hadden gehad als we maar genoeg IC bedden (en personeel) hadden. Daarbij de fout makende dat het in landen waar wel veel IC bedden beschikbaar zijn er ook gewoon problemen zijn.

Maar waarom zou je dat roepen? Heel simpel politiek gewin; en dat is naar mijn mening een reden om dit soort partijen zoveel mogelijk te mijden (links en rechts). Want deze crisis gebruiken om zieltjes te winnen door simpele leugens te verspreiden is naar mijn lager dan laag. 

Daarnaast is het makkelijk scoren als je niet hoeft te regeren want je kan eigenlijk roepen wat je wilt. Echte verantwoordelijkheid hebbe ze dus niet.

Schuld?

Het is hoe dan ook raar dat we bezig zijn met een schuld vraag, want waar veel mensen aan voorbij gaan is dat we voor het eerst in deze moderne tijd te maken hebben met een nieuw (zeer besmettelijk) virus. Dat er dus fout gemaakt worden en gaan worden is evident. 

Het is dus raar dat we überhaupt bezig zijn met een schuldvraag; logischer zou samenwerking zijn en normale debatten zonder constant met de vinger staan te wijzen.

En laten wijzelf dan ook niet elkaar wijzen als het gaat om de schuld van Covid19 maar elkaars mening respecteren. Maar ook te accepteren dat je keuzes een gevolg hebben. Accepteren dat als je geen vaccin neemt je gewoon een groter risico hebt om in het ziekenhuis of ic te belanden. En natuurlijk kan je dan zeggen dat we te weinig IC bedden hebben, maar dat is niet iets wat nu zomaar even opgelost kan worden. Dat is nu eenmaal een feit en ook eens goed moet kijken of (veel) meer IC bedden überhaupt haalbaar is dan wel wenselijk. Daarnaast moet je als gevaccineerde ook accepteren dat jij geheel vrij van maatregelen bent. Je kan namelijk nog steeds (flink) ziek worden en anderen besmetten ondanks dat die kans veel kleiner is.

Vaccinatie en 2G

Op dit moment is er een discussie over 2G, waarbij ongevaccineerde mensen voelen als of ze gestraft worden. Ik zelf kijk er heel anders naar, jij hebt om wat voor reden besloten geen vaccinatie te nemen. Dat is je goed recht! Echter het hebben van rechten brengt ook plichten met zich mee.

Het is een feit dat ongevaccineerden een grotere druk op de zorg leveren dan niet gevaccineerden. En ja dat geld ook voor jongeren! We moeten er dus voor zorgen dat besmettingen onder de ongevaccineerde enigszins verspreid over de komende weken laten gebeuren. Ik zelf denk dat een 2G-maatregel hier zeker in kan helpen. 

Daarom zie ik een 2G niet als straf maar wel een gevolg van de nog best grote groep mensen die geen vaccinatie willen. Ik heb overigens respect voor mensen die deze keuze weloverwogen maken (willen gaan voor natuurlijke besmetting bijvoorbeeld). 

Er is één groep waar ik wel enorm grote moeite heb en dat zijn de aanjagers van de antivaxxers en hun leugens over vaccinatie en Covid-19 in het algemeen. Ze verspreiden bewezen leugens over o.a. Bill Gates en Marc van Ranst. Door het knippen in filmpjes en daarmee de context te verwijderen zou je inderdaad denken dat beide heren enge dingen van plan zijn. Deze lui zijn niet schuldig aan Covid19, maar wel aan het ondermijnen van ons gevecht tegen Covid-19.