In het verleden was ik gek op gamen, zo gek dat het in deze tijd mogelijk een verslaving genoemd zou worden. In de loop van de jaren is gamen nog steeds een hobby gebleven maar werden andere zaken belangrijker.

Nu ik een gezin heb ik wel bewuster gaan gamen (al verschillen daar mogelijke de meningen over ;-). Een van de redenen is dat ik niet de hele tijd op de computerkamer gaan zitten om te gamen; niet echt gezellig zeg maar. Dan hebben we nog wel een game laptop staan maar die is inmiddels wat ouder en kan amper mee met het game geweld van vandaag de dag. Daarnaast heb ik nog een Xbox die eigenlijk alleen aangaat als de kids slapen en mijn vrouw weg is.. Op dat soort momenten is de tv namelijk niet bezet door een ander gezinslid ;-).

Gelukkig kwamen er oplossingen en kwam ik op cloud gaming terecht.

Het was zeker niet zo dat ik het gamen enorm miste, ik kon best zonder en mijn vrouw had genoeg avond diensten. Dat veranderde een beetje toen Nintendo de Switch uitbracht.. Ineens was een pc, laptop of TV niet meer nodig om toch leuke games te spelen. Natuurlijk was de smartphone of tablet er voor gamen, maar kon daar nooit echt leuke games op spelen. 

Met de Switch kreeg ik ineens meer vrijheid, ik kon gamen waar en wanneer ik wilde. Met name het feit dat mijn kinderen niets meekrijgen als ik een wat heftigere game speelde was heerlijk. 

Wat wel een nadeel is van de Switch is zijn power, nu gaat gameplay wel boven grafische prestaties bij mij; toch merkte je soms dat games net iets te zwaar waren. En een game waarvan de FPS (frames per seconds) flink instorten is toch wel irritant. 

Toch vermaak ik me nog vaak zat met de Switch. 

En ineens was er Cloud gaming

Het zat er al een tijdje aan te komen “Cloud gaming”. Voor de niet techneuten is dit te vergelijken van het streamen van een film op Netflix. Van  Microsoft en NVIDIA was er in of meer bekend dat ze er mee bezig waren.. Maar ineens daar een jaar geleden Google die aankondigde een platform genaamd “Stadia” te hebben waar men kon gamen in de cloud.

Het leek me wel wat, maar de eerste ervaringen met het platform waren niet echt denderend. Veel functies die Google belooft had waren er niet, maar toen ik de ervaringen van mensen die Stadia echt gebruikte werd ik toch nieuwsgierig. Na lang wikken en wegen heb ik besloten om toch het te gaan proberen.  En ik was eigenlijk meteen verkocht.. Opnieuw kan ik gamen waar en wanneer ik wel.. Maar nu met games die grafisch ook in orde zijn.. Sterker nog de kwaliteit is hetzelfde of komt dicht in de buurt van een Playstation 5 of Xbox Series X. 

Enige vereiste is een app, de Chrome browser of een Chromecast plus een redelijke internet verbinding.

Maar hoe werkt Cloud gaming dan? Eigenlijk werkt het heel simpel, in plaats van dat de game op je PS, Xbox of Game PC draait, draait het nu in een data centrum op krachtige hardware.. Het resultaat wordt gestreamd naar het apparaat waarmee je speelt. Klinkt simpel maar ik vind het als IT’er best knap wat er nu al mogelijk is.

Inmiddels gebruik ik Stadia dagelijks en ben ik sinds kort ook lid van Geforce Now hetzelfde idee alleen dan van Nvidia. Voordeel van Geforce Now is dat je games niet per se los hoeft te kopen bij NVIDIA; de games kunnen ook gekocht wordnen via Steam, de Epic Store en direct bij UBISOFT. Bij Stadia moet je wel de games kopen bij Google. Maar Google heeft dan weer “pro games”. Deze games krijg je gratis zolang je abonnement loopt en daar zitten niet de minste games bij.

Aanrader

Kan ik cloud gaming aanraden? Ja zolang je net zoals ik een casual gamer bent die niet per se het snelste en beste van het beste wil. Als je een pro-gamer bent moet je toch echt gaan voor een dikke game pc. 

Het gamen in de cloud kan ook flink goedkoper zijn. Google Stadia kan zelfs bijna gratis als je geen Stadia controller koopt en geen 4k gaming maar HD genoeg vind. Je betaalt dat alleen voor de losse games. Echter is het Stadia abonnement “maar” 10 euro waarbij je dan 4k gaming krijgt (als de game het ondersteunt) en de eerder genoemde Stadia pro games.

Bij Geforce NOW is een gratis abonnement ook mogelijk maar is de game sessie gelimiteerd to een uur.. Daarnaast kom je in een “wachtrij” terecht als je wilt gamen. Voor een betaald abonnement betaal je op dit moment bij Geforce Now €5,49 per maand en is de limiet voor een game sessie 6 uur in plaats van een uur. Daarnaast heb je geen wachtrij en kan je bijna gelijk gamen. 

Waarschuwing:

Ondanks dat ik het aanraad wel een kleine waarschuwing voor Stadia.. Google is een bedrijf dat heel veel aan innovatie doet en niet vies is van experimenteren. Hierdoor is er de “Googles graveyard” ontstaan. Op deze virtuele begraafplaats liggen vele projecten die het niet gered hebben een totale lijst kan je hier vinden: https://killedbygoogle.com/. Er is dus een kans dat Stadia hetzelfde lot heeft. En dan ben je het geld wat je in de games gestoken hebt mogelijk kwijt. Echter lijkt Google erop gebrand om Stadia een succes te maken en te gaan voor de lange adem. Maar dat is mijn gevoel en kan dus totaal niet kloppen, vandaar deze waarschuwing ;-). 

Gefore Now kan natuurlijk een zelde lot hebben. Alleen zolang je de games niet bij Nvidia gekocht hebt ben je ze ook niet kwijt.

Categorieën: GamingTech

Laat een reactie achter!