MDJ-STEK.NL - (Over)leven met OCD

Sliedrecht en de Gantel

Met grote verbazing heb ik de afgelopen dagen de berichten op Sliedrecht 24; over de GGZ-kliniek “De Gantel” (Yulius) in het dorp waar ik woon. De kliniek waarin ik enkele keren heb verbleven. Schijnbaar hebben de mensen die rondom deze kliniek worden flink overlast van enkele bewoners van deze kliniek.

Verbaasd over de overlast ben ik niet echt. Schijnbaar is de verhuizing van Het Kasperspad (een andere kliniek van Yulius) een feit. Ook in deze kliniek ben ik opgenomen geweest en daar vertelde het personeel al dat de bewoners last hadden van de “bewoners” van de kliniek. Wat ik wel raar vond want er zaten zeker “zware” gevallen maar die gingen niet zomaar even alleen naar buiten. Aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat mensen die zonder begeleiding naar buiten mogen toch gedrag vertonen wat mogelijk wat “angst” of wantrouwen kweekt.

Inhoudsopgave

Negaftief

Toen ik van de week de artikelen van Sliedrecht24 zag was ik bang voor zware negatieve reacties.. En dat was niet voor niks. Maar iets viel me op aan die negatieve reacties.. Het waren vooral mensen die niet in de buurt van De Gantel woonde. Of mensen die elk vreemd persoon in Sliedrecht aan de kliniek koppelde.

Mensen gingen zelfs zo ver met reacties dat de kliniek op de hei thuishoorde en niet in Sliedrecht.

Me echt opwinden over zulke reacties doe ik me niet meer. Dat veel mensen nou eenmaal wereldvreemd zijn is helaas een gegeven.

Waar ik het wel klote voor vind is voor de mensen die nu in de kliniek zitten. Je zelf al klote voelen en dan lezen dat mensen je liever kwijt dan rijk zijn.. Plus het feit dat je schijnbaar als compleet gestoord wordt gezien is niet echt helpend. Ook voor het personeel waarvan ik weet dat ze het beste voor hebben met de patiënten en hun uiterste best doen om overlast te voorkomen is het lullig te noemen.

Positief

Gelukkig kwamen er in de loop van de week ook positieve reacties, vooral van buurtbewoners die het gesprek met gemeente en Yulius aan willen gaan. Dat is volgens mij de manier hoe het huidige probleem opgelost moet worden. Het was in ieder geval bemoedigend om geen oorlogstaal te zien, want dat gaat het probleem dus echt niet oplossen.

Acceptatie

Ten slote wil ik nog wat kwijt. De GGZ stuurt meer en meer op begeleiding thuis bij de patiënt. Er zijn bewijzen dat, dat uiteindelijk voor een beter herstel zorgt dat een opname. Ik kan me voorstellen dat dit zorgt voor wat meer overlast voor bijvoorbeeld buren. Maar misschien moeten we ook gaan accepteren dat het niet normaal is om iedereen maar weg te stoppen…