Met groeiende verbazing volg ik het racisme debat. Dit is namelijk compleet ontspoord en gekaapt door Bekende Nederlanders en doorgeslagen figuren.

Deze ontsporing zorgt er naar mijn mening voor dat er geen oog is voor het echte racisme probleem, maar voor zaken die op zijn minst een randzaak zijn.

Het echte probleem

Wikipedia zegt het volgende over racisme:

Racisme is de opvatting dat er rassen te onderscheiden zijn met daaraan gerelateerde verschillen in karaktereigenschappen, fysieke capaciteiten en geestelijke vermogens waarbij het eigen ras superieur zou zijn aan andere

Wat volgens mij een heldere definitie van wat racisme is, en wat het probleem blootlegt. Nog steeds worden mensen beoordeeld op bijvoorbeeld hun afkomst. Je krijg met een Marokkaanse naam bijvoorbeeld veel moeilijker een baan. Of je valt buiten de groep (op school, werk etc) omdat je een kleur hebt.

Volgens mij moeten we dan soort zaken aanpakken en het meteen ook breder trekken en hierbij ook het antihomogeweld in Amsterdam aanpakken. Of het buiten sluiten van ouderen of het behandelen van psychiatrische patiënten als “gekkie”.

Daar hebben we als samenleving echt problemen en zal het debat niet moeten gaan over een Johan Derksen die een mogelijk racistisch getinte grap maakt, of dat wij als Nederland sorry moeten zeggen voor ons slavernijverleden. Hier wil ik binnenkort overigens ook een blog aan wijden.

Gekaapt

Helaas lijkt het behandelen van dit echte probleem gekaapt te zijn door verschillende bekende Nederlanders die vooral willen laten zien hoe goed hun moreel is of politici die graag kiezers willen scoren. Of wat denken we van de heren Jerry Afriyie (Kick out zwarte piet) en rapper Akwasi.

Beide heren hebben door hun agressieve manier van actie voeren vooral randzaken het debat laten ontploffen. Overigens beide zijn nazaten van Ghanese slaven handelaren, maar in ieder geval Akwasi vind het niet nodig daarvoor excuses te maken.

De focus weg van randzaken

Laten we nu als volwassen mensen terug keren naar de basis en werken aan het feit dat we nog te vaak elkaar beoordelen op zaken zoals afkomst. Zorgen voor eerlijke kansen voor iedereen.

Maar laten we stoppen met verhitte debatten over zwarte piet, of grappen nog wel kunnen, of de witte mens sorry moet zeggen. Want het zijn randzaken die het echte racisme probleem niet aanpakken.

Bronnen:

Hoofdafbeelding door John Lucia onder de Creative Commons licentie
Wikipedia
dagelijksestandaard.nl

Categorieën: Maatschapij

Laat een reactie achter!