Dit keer even een korte blog, eentje over Ab Osterhaus en mijn gelijk als het gaat over makkelijk scoren. We gaan terug naar 2009 als de Mexicaanse griep uitbreekt. Viroloog Ab Osterhaus luid de noodklok, zorgt ervoor dat er voor 700 miljoen Euro aan vaccins ingeslagen worden. Dan blijkt de Mexicaanse griep zeer mild te zien en blijkt hij belangen te hebben in een bedrijf dat onderzoek naar vaccins doet.

Het heeft de beste man nog net niet zijn carrière gekost, en heel Nederland incl. politici en journalist vallen over hem heen.

Wat we ons achteraf min of meer kunnen realiseren dat dankzij hem Nederland zeer goed voorbereid was mocht de Mexicaanse griep toch niet zo mild te zijn.

Osterhaus zou het overdreven hebben om rijker van te worden, wat we nu weten is dat een nieuw virus zeer onvoorspelbaar is. Het laat zich niet echt sturen en je kunt je beter goed voorbereiden en overreageren dan wat we nu gedaan hebben.

In slaap gesukkeld.

Als we één les kunnen trekken uit de hele crisis is het toch wel dat we alerter moeten zijn, eerder maatregelen nemen en ons op vele gebieden versterken als het gaat om het gevecht tegen een pandemie zoals deze, aan te kunnen gaan.

We bleken in slaap gesukkeld, iets wat enkele virologen bijvoorbeeld ook eerlijk gezegd hebben. Na SARS1, MERS, en de Mexicaanse griep hadden amper impact op het leven in Nederland. Ze bleken allemaal redelijk mild. Toen dus de eerste berichten uit China kwamen dacht men dat het allemaal wel los zou lopen. Tevens bleek de berichtgeving vanuit China niet echt de werkelijkheid te reflecteren.

Makkelijk scoren

Dit hele verhaal bewijst ook hoe makkelijk het scoren is, had het kabinet en het RIVM sneller ingegrepen en was het virus al snel onder controle of bleek het heel mild te zijn. Dan zouden er zeker te weten politici en journalisten zijn opgestaan die menen dat de reactie van het kabinet en RIVM te strikt was. Roepen dat we teveel geld hebben uitgegeven voor niks.

Een virus laat zich niet sturen

Wat men blijf vergeten is dat een virus of beter gezegd het leven zich niet laat sturen. Het enige wat we kunnen doen is monitoren en onderzoeken. Tenminste voor nu, er zijn wetenschappers druk bezig met medicatie die ervoor moet zorgen dat virus deeltjes zich niet kunnen hechten aan onze cellen. Of een vaccin dat alomvattend is; al is dat nog een hele grote uitdaging en van wat ik er als amateur van begrijp is de eerdere genoemde medicatie een realistischere optie.

Categorieën: Maatschapij

Laat een reactie achter!