Ik heb het geloof ik wel eens verteld, maar ik heb een eigenaardige hobby. En dat is het verzamelen en “debunken” van complot theorieën.

Daarom gaan we het nu even over 5G en crowd control hebben, want sinds de Corona crisis hebben complot theorieën rondom 5G een enorme impact. Ik ga het nu even niet hebben over het feit dat de straling van 5G, 4G, 3G, WIFI etc. gevaarlijk zou zijn (niet echt, maar dat is voor een andere blog). Wel even over het feit dat 5G ingezet gaat worden voor “Crowd Control”. 5G zou namelijk de overheid de mogelijkheid om ons te besturen via door het leger ontwikkelde technologie genaamd beamforming.

Crowd Control

Half “alu-hoedjes” dragend Nederland ging los toen Mona Keijzer (staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat) in de tweede kamer vertelde dat 5G ook gebruikt gaat worden voor Crowd Control. De “Zie je wel, ze geven het zelfs toe!” reacties vlogen over het complot hoekje van het internet.

Toegegeven dat klinkt eng als je brein niet in staat is om even verder te denken. Want wat is crowd control nu eigenlijk? Als je het naar het Nederlands vertaalt krijg je zoiets als “Menigte controleren”.

Vind je dat nog steeds eng klinken? En zie je nu nog steeds complotten?

Want als je een beetje nadenkt dan zal je zien dat de gemiddelde persoon eigenlijk dagelijks met crowd control te maken heeft.

Dagelijkse kost

Breng je kind naar school, grote kans dat er op het plein bij het luiden van de bel rijen gevormd worden door de verschillende groepen. Hierdoor heeft de leraar een beter overzicht en gaat het naar binnen gaan veel ordelijker dan wanneer iedereen in één keer naar binnen stuift. Een probleem opgelost door de “menigte” te controleren.

Sta je in de file? Of is er code oranje en geeft de ANWB reisadvies? Controleren van de menigte.

Wel eens opgevallen dat je op grote evenementen bepaalde routes hebt over het festival terrein of de hal waarin het evenement is? Opnieuw de menigte controleren om opstoppingen en dergelijke te voorkomen.

Was je net zoals ik in Amsterdam toen Ajax de Europa League finale speelde? Grote kans dat je toen een NL Alert kreeg waarin gemeld werd dat de stad vol zat, dus was je nog onderweg de beleefde vraag om terug te keren. Opnieuw controle van de menigte.

Ook wel is opgevallen dat alles goed en redelijk snel verloopt op het momenten dat er evenementen zijn in de Ziggo Dome en Afas life plus nog eens een voetbal wedstrijd in de Johan Cruijf Arena? Ook dat komt door het controleren van de menigte. Het begint al met het afstemmen van de begin en eind tijden van de evenementen. Wanneer is de piek? Wanneer moeten de extra treinen rijden? Allemaal van te voren berekend en ingezet om de menigte te controleren.

Leuk aardig, maar waarom 5G.

Ook dat is vrij simpel uit te leggen, 5G is niet alleen sneller dan 4G, maar ook de bandbreedte is vele malen groter dan bij 4G (+/- een factor 100).

Heel simpel gezegd kunnen we dus meer apparaten (sensoren, camera’s, mobieltjes etc) in gaat zetten om de crowd control te verbeteren. Nu zijn bijvoorbeeld heel veel camera’s nodig om een festival terrein te monitoren. Hoe mooi zou het zijn als de mobieltjes van de bezoekers een gedeelte daarvan kunnen overnemen? Denk aan de situatie waar bij detecteert dat een grote groep mensen (mobieltjes) ineens heel snel gaat bewegen. Dat is een aanwijzing dat op die plaats iets mis is. Waarbij men nu nog afhankelijk is van een beveiliger die toevallig op dezelfde locatie is of een operator van camera’s die net toevallig die locatie in zijn scherm heeft.

Maar er zijn nog honderden andere toepassingen te bedenken, meten of een zaal vol is? Gewoon even alle mobieltjes tellen… Moet een ambulance met spoed door een file? Iedereen een bericht sturen om even naar links dat wel rechts te gaan om een passage te maken voor die ambulance.

Wat wel eng kan zijn..

Natuurlijk zijn er ook zaken die als crowd control gebruikt kan worden om ons mak te houden. Denk aan het detecteren van samenscholingen en protesten tegen bijvoorbeeld de regering. Die kun je dan bijvoorbeeld snel in de kiem smoren. Mooi om bijvoorbeeld rellen door hooligans te voorkomen, maar niet als het gebruikt wordt om bijvoorbeeld kritiek op de machthebbers in te dammen.

Categorieën: 5GComplot

Laat een reactie achter!