Ik weet dat het de taak van journalisten en de oppositie een belangrijke rol hebben in het controleren van hoe de coalitie regeert. Ik snap ook dat beide groepen graag scoren met scoops of het wijzen van fouten van de coalitie.

Echter begint het nu vormen aan te nemen die de veiligheid in het gevaar brengen. Pak weg de laatste twee weken beginnen vooral journalisten te scoren met fouten die gemaakt zouden zijn.

En begrijp me niet verkeerd, zulke fouten moeten openbaar worden; echter is nu niet het moment om uit te zoeken wie verantwoordelijk is voor die fouten.

Luchtvaart

In deze crisis kan men een wijze les leren die men in de luchtvaart al geleerd had en het vliegen veiliger dan ooit gemaakt heeft.

In de luchtvaart onderzoekt men ongevallen met een zeer kritische blik op alle faceten; echter is het onderzoek er in eerste instantie niet op gericht om een “schuldige” te zoeken en mensen aan de schandpaal te nagelen.

De hoofdvraag van een onderzoek is altijd: “Hoe en waarom is dit gebeurd”. Zelfs als mocht blijken dat bijvoorbeeld een piloot een fout gemaakt heeft zal men hem of haar zelfde meteen strafbaar stellen. Want hoe komt het dat die piloot die fout gemaakt heeft? Was er iets niet duidelijk? Zit er een fout in de procedures?

Deze manier van onderzoeken heeft twee voordelen, de personen die betrokken zijn zullen veel eerlijker zijn in hun antwoorden. En niet geheel onbelangrijk; mocht een piloot bijv. in een crisis komen zal hij durven te handelen en niet verlamd van angst zijn om later afgerekend te worden.

Leer hier van

In mijn mening zal er nu en straks op dezelfde manier geleerd moeten worden van deze crisis. De kans mensen fouten maken tijdens deze crisis is 100%. Simpelweg, omdat we geen aanpak hebben voor een crisis zoals dit (les 1!).

Maar leer er ook vooral van dat kritisch zijn oké is, maar probeer elkaar nu even niet als zondebok neer te zetten (die taak is voor de journalisten..) . Zoek samenwerking en zorg ervoor dat onze leiders niet verlamd van angst raken en keuzes durven te maken zonder bang zijn om straks keihard afgerekend te worden.

Categorieën: Maatschapij

Laat een reactie achter!