MDJ-STEK.NL - (Over)leven met OCD

Hoe voelt een depressie

Inhoudsopgave

Hoe voelt een depressie

Hoe voelt een depressie? Die vraag heb ik meerdere keren gekregen. Echt antwoord heb ik niet altijd kunnen geven. Want zodra het eenmaal goed gaat, kan je je niet meer indenken en voelen hoe het ook alweer voelde.

Daarnaast is het voor iedereen ook anders dus wat ik kan vertellen is alleen hoe ik het persoonlijk ervaren heb.

Vers

Nu het nog niet zolang geleden is dat ik een depressie had; is het voor mij nog mogelijk dicht bij het gevoel te komen. Bovendien helpt het opschrijven ook met het verwerken van deze terugval.

Bankschroef om je hart.

Het meest typerende gevoel wat me bij is gebleven is het gevoel dat alsof iets geklemd om je hart zit. Dit gevoel is zo allesoverheersend dat er geen ruimte is voor een ander gevoel. Het enige gevoel is dat hart dat klem zit; dat niet kan kloppen voor vreugde. Dat klemmende gevoel zorgt ook voor dat je zaken niet kan oplossen.. Want welke goede oplossing je ook kiest; het voelt verkeerd.

Dat gevoel weg krijgen lukt simpelweg niet. Niet met therapie, mindfulness of sporten. Het gaat ook niet weg als je afleiding probeert te zoeken.

Niets boeit meer

Doordat dit gevoel alles overneemt, is er ook geen plaats voor genieten meer. Genieten van alles wat je hebt, het is er niet. Genieten van muziek? Vergeet het maar.. Je helemaal verliezen in een film of een boek? Schrijf dat ook maar op je buik. Houden van je kinderen en echtgenote? Ja dat gaat nog, maar wel in je hoofd.. In je hart voel je niets, niets eens een beetje liefde… Het hart zit klem in de bankschroef, het voelt niets meer dan alleen doffe pure zwarte ellende.

Angst

In mijn geval is er overigens stiekem nog wel een ander gevoel dan de ellende. Het gevoel van pure angst, maar dan zonder aanleiding. Hoe dat voelt? Heel je lichaam tintelt waarbij het lijkt alsof de huid brand. Je kaken strak op elkaar en een hoofd dat totaal niet stil staat.

Je zou dan zeggen vermijd de dingen die je angstig maken of ga je angsten aan. Probleem hier is dat je geen idee hebt wat je angst veroorzaakt. Het lichaam doet het gewoon vanzelf. Hoe vaak je ook tegen jezelf zegt “Er is niets aan de hand”

De dood

Dit alles zorgt ervoor dat je op een gegeven moment denkt van: “DIt komt niet meer goed, er is maar één oplossing”. Daarover wil ik zelf niet al teveel over kwijt op dit moment en bewaar ik voor een andere blog. Maar kort gezegd ik heb er mee gevochten, ik was dichtbij.. heel dichtbij.. Maar nu ik net stabiel ben wil ik daar even niet teveel meer aan denken.

Mike Boddé

Nee een depressie geeft je niet het gevoel dat je Mike Boddé bent ;-). Maar hij heeft wel in zijn boek “Pil” op een betere manier dan ik ooit kan; beschreven hoe een depressie zijn leven overnam en hoe hij het overwon. Ik herken veel van de dingen die hij opschrijft, maar ook niet alles. Want zoals ik al schreef in het begin; het is voor iedereen anders…

Ik kan dit boek aanraden voor iedereen die depressief is, iemand kent die depressief is of sceptisch is over Antidepressiva. Of eigenlijk een aanrader voor iedereen.