MDJ-STEK.NL - (Over)leven met OCD

Johnny Cash – Hurt

Het is alweer een tijd geleden dat ik een muziek post heb gedaan; dus dat maak ik goed met één van de beste covers ooit.

Wat mij betreft zijn er maar weinig artiesten die met hun stem het gevoel wat bij een nummer hoort, kunnen overbrengen. En er zijn maar twee bekend die dat echt konden. Freddie Mercury en Johnny Cash.

Waarbij de tragiek nog het meest voelbaar is bij Cash. Zeker op zijn laatste cd. Opgenomen vlak voor zijn dood en postuum uitgebracht; je hoort een oude man die versleten is, die geleefd heeft en die weet dat hij niet lang meer heeft.

Ik kan iedereen dan ook aanraden om American VI te luisteren via een streamingdienst of door de cd aan te schaffen. Muziek die zo puur als de muziek op deze cd ga je bijna nergens anders meer vinden.

Hurt

Maar zijn grande finale had hij een album eerder (American V) wat tegelijk opgenomen is met zijn laatste album.

Op dat album coverde hij Hurt van Nine Inch Nails. En als er één voorbeeld waarbij het cover beter is dan het origineel dan is dat hier het geval.

De bijbehorende clip maakt het overigens helemaal af. Niet lang na de opname sterft zijn vrouw June Carter (die ook een rol speelt in de clip) en drie maanden later sluit Cash voorgoed zijn ogen op aarde.

Ik kan nog veel meer vertellen over dit nummer en wat het voor mij doet, maar de muziek, zang en clip spreken voor zich.