MDJ-STEK.NL - (Over)leven met OCD

Stevig in je schoenen staan

Inhoudsopgave

Teleurstelling

In een gesprek afgelopen week hoorde ik het volgende zeggen: “Als iets even tegen zit heb je kans op terugkomst van een depressie”.

Ik moest intern wel even gniffelen. Net als of elke keer dat er iets tegen zit mensen weer depressief worden. Net alsof ze niet zo stevig in hun schoenen staan.

Wat het helaas wel weer geeft, is het beeld wat het algemene beeld over een depressie nog steeds is. Schijnbaar moet mensen die depressief zijn ergens een tegenslag gehad hebben. Schijnbaar kunnen die mensen net wat minder goed omgaan met tegenslag.

Schijnbaar moet het voor elke depressieveling mogelijk zijn om door; even door te bijten, even je volwassen te gedragen even aan te pakken wat je dwarszit te genezen.

Mensen was het maar zo, maar een depressie is toch echt wel iets anders dan rouwen, teleurgesteld of ontevreden zijn.

Mocht het rouwen, teleurgesteld of ontevreden zijn doorslaan kan dat overigens wel een reactieve depressie worden. Dan is er gewoon een aanwijsbare oorzaak, waar over het algemeen goede therapie voor voorhanden is. Of het mond uit in een zoektocht naar jezelf.

Dus ja, je kan soms zeker uit je depressie komen door even door te bijten of aanpassingen aan je leven te maken.

Helden

Maar op z’n minst net zo vaak genees je een depressie niet op de bovenstaande manier. Het is gewoon bewezen dat er wel degelijk biologische factoren zijn die een depressie kunnen veroorzaken.

Deze kan je alleen genezen door therapie (omgaan met de klachten) en indien nodig medicatie.

Wat je echter niet kan zeggen is dat deze mensen “Niet sterk in hun schoenen staan”. Ik durf zelfs het tegenovergestelde te beweren. Mensen die (meerdere) depressies overleefd hebben zijn ware helden. Een depressie is namelijk te vergelijken met een marathon lopen; alleen dan elke dag.

Mensen die meerdere depressies hebben gehad; weten tevens dat de kans groot is dat er nog meerderen gaan volgen. Echter met goede therapie staan ze zeer stevig in hun schoenen. Ze dealen met de rest symptomen (verlies aan energie bijv). Ze zijn heel goed geworden in het aangeven van hun grenzen en weten echt wel wat wel en niet kan.

Maar alleen het feit al dat je kan leven met de wetenschap dat een terugval altijd op de loer ligt; laat al zien hoe sterk ze in hun schoenen staan.

Suicide

Maar er is nog iets anders wat laat zien dat overlevenden van zware depressies zeer ster in hun schoenen staan. Er is een grote kans dat ze dagen, maanden of zelf jarenlang gevochten hebben tegen die ene gedachte: “Ik wil dood, ik stap eruit”. Ik durf te beweren dat de gemiddelde persoon die een week lang deze gedachten met bijhorende gevoelens in zijn lijf gepompt krijgt; al bij dag 3 op het spoor staan.

Dus nee, wij depressieven staan niet “minder stevig in onze schoenen” maar mega stevig.

Slachtoffers

Als besluit van deze blog wil ik graag mijn respect tonen voor allen die wel gevallen zijn door het monster depressie. Ook jullie stonden stevig in jullie schoenen. Ik weet wat velen zeggen, jullie waren egoïstisch, jullie waren laf.. Maar ik weet, jullie hebben dapper gestreden, maar helaas het gevecht met depressie verloren.

Mocht jezelf in de knoop zitten: https://www.113.nl/. Vecht en houd hoop!