MDJ-STEK.NL - (Over)leven met OCD

Wat belangrijk is…

Inhoudsopgave

Hard werken

Afgelopen week verliep iets minder dan ik gehoopt had. Ik had last van spanning en depressieve gevoelens. Gelukkig niet de hele dag en begon het in de loop van de week ook beter te gaan. Ergens baalde ik er van, maar kon ook meteen oefenen in het dealen met mindere dagen. Dit is nog wel hard werken!

Mijn waarden

Zoals ik een eerdere post vertelde, ben ik begonnen met ACT. De eerste stap die we in deze therapie hebben genomen is het voor mij inzichtelijk krijgen wat belangrijk voor mij is. Wat mijn waarden zijn. Tevens ook gekeken naar de energie die ik erin steek en wat ik ervoor terug krijg.

Vanuit deze gegevens hebben we enkele conclusies getrokken. Met deze conclusies ga ik (waar nodig) aan de slag. Ik committeer mijzelf ook aan deze conclusies. Waarbij ik met niet laat tegen houden door mijn angst, dwang en depressieve gevoelens.

Accepteren

Door op deze manier erin te gaan staan zal ik leren te accepteren dat het leven soms zwaar is. Dat het tevens voor mij wat zwaarder is in vergelijking met een gezond persoon; door depressies, dwang en oorsuizen. Maar door te gaan voor de eerdere conclusies ondanks dat ik me enorm kut voel; maakt wel dat ik doorga met leven. Ik laat de gevoelens en gedachten niet winnen. Hierdoor worden ze als het goed is minder belangrijk of leer ik dat best verder kan leven met deze gevoelens.

Commitment

Door die conclusies zijn ook enkele zaken helder geworden. Deze zaken zijn belangrijk voor me. Aan mij de taak om voor deze zaken te blijven gaan. Daarvoor is de acceptatie dus heel belangrijk maar mijn commitment is ook nodig om acceptatie te vormgeven.