MDJ-STEK.NL - (Over)leven met OCD

Verwarde personen

Hierbij een oproep om te stoppen met de term “Verwarde personen” en “Verward persoon”. Het gebruik van deze term zorgt namelijk zelf voor verwarring. Want wat is een verward persoon nu eigenlijk? Waarom is het een probleem voor de GGZ? Ben of was ik ook een verward persoon?

Volgens de van Dale betekend verward in deze context ” geestelijk in de war”. Dat is in ieder geval duidelijk. Verwarde personen zijn dus geestelijk in de war. En tjah die eerste G van GGZ staat toch echt voor “Geestelijke”

Inhoudsopgave

Over één kam

Maar hier volgt een groot probleem, geestelijk in de war zijn kan vele redenen hebben. Door het over “Verwarde personen” te hebben heb je het over een enorme groep mensen. Sterker nog, iedereen is weleens geestelijk in de war.

Doordat de media, politie en politici deze term vaak gebruiken in de context van “Incident(en) door verwarde personen” wordt deze groep in een verkeerd daglicht gezet. Namelijk een groep mensen die “eng” is en waar we wat mee moeten. Want ze veroorzaken overlast, zijn agressief en gewelddadig en zelfs in staat tot moord!

Maar het overgrote gedeelte van mensen in de war zijn geven geen overlast, zijn niet agressief of gewelddadig of moordenaars. Daarbij is naar mijn mening niet iedereen met een psychiatrische aandoening in de war zoals nu vaak gesteld word. Tevens is ook niet iedereen die in de war is psychisch ziek en dus ook niet per saldo een probleem dat de GGZ moet oplossen.

Noem het beestje bij zijn naam

Hoe moeilijk is het uiteindelijk om aan te geven wat er echt aan de hand was bij een incident? Is het nou echt niet mogelijk om te vertellen dat de dader in een psychose zat omdat hij of zei drugs gebruikt? Of dat iemand zijn huis opblies omdat hij of zei depressief was. Want eerlijk gezegd vind ik lang niet alle mensen die een depressie hebben “in de war”. Hetzelfde geld voor dwang- of angststoornissen.

Daarnaast slaan we ook niet door om mensen die psychische aandoening hebben, in een instelling te stoppen? Want soms is de overlast die andere van zo’n persoon hebben ietwat dubieus.. Elk dorp en stad had vroeger wel een dorpsgek waar lang niet altijd iemand echt last van had, echter nu wil iedereen perfecte buren. Maar dat is een utopie, soms moet je accepteren dat je buurman een beetje vreemd is.

Natuurlijk zijn er ook echt wel personen die echt overlast plegen, daar moet inderdaad passende hulp voor komen. Echter als we elke persoon die matige overlast veroorzaak maar gaan wegstoppen omdat ie zo raar doet; geeft alleen maar meer bedden tekort voor echt zware gevall