MDJ-STEK.NL - (Over)leven met OCD

Hersenen zijn ook een orgaan.

Vandaag las ik het volgende artikel op ggznieuws: “Analyse MRI-scan van hersenen bepaalt therapie psychiatrische patiënt“.

Een zeer mooie en welkome toevoeging in de diagnose van psychiatrische aandoeningen. Echter ziet niet iedereen dat zo

Inhoudsopgave

Droeftoeters

Bij elk bericht over psychiatrie lijkt er een stel droeftoeters tot level te komen. Deze droeftoeters menen dat psychische aandoeningen niets te maken hebben met “Ziekte”, maar ligt het aan de persoon zelf. Nu klopt dat jezelf invloed hebt op bepaalde zaken, zaken die je kan aanpassen om een stabieler level te lijden. Dus op dat punt zitten deze mensen wel goed.

Waar ze geheel de mist ingaan is dat deze aandoeningen geen ziektes zijn. Want het is je “geest”; op de één of andere manier kunnen deze mensen accepteren dat elk orgaan (dus ook je hersenen) ziek kunnen worden. Voor veel psychische aandoeningen zijn afwijkingen gevonden in de hersenen.

Door te stellen dat je zelf dingen moet doen en ver weg moet blijven van de psychiater; ontzeg je deze mensen dus de kans op een gedegen medische behandeling.

Het is “en, en”

Als je een te hoge bloeddruk hebt krijg je daar medicatie voor, naast de medicatie zal je in de huidige tijd ook leefstijl adviezen krijgen. Hetzelfde geld voor het hebben van een psychische aandoening. Je zal naast therapie ook e.e.a. moet aanpassen in je leven. Vaak helpen deze twee zaken al voldoende. Echter is het ook slim om onderliggende medische zaken te laten onderzoeken. Er kan bijvoorbeeld iets mis zijn met je hormoon huishouding of vitamine gebrek. Echter kan er ook gewoon iets mis zijn met je hersenen.