MDJ-STEK.NL - (Over)leven met OCD

Collega’s

Naast familie, vrienden is er nog een groep die heel belangrijk is voor het herstel van een depressie. Namelijk je collega’s, ze kunnen het herstel goed laten verlopen of juist voor terugval zorgen.

Inhoudsopgave

Weer aan het werk

Voor iemand die hersteld van een depressie of een andere crisis periode door het heben van een psychische aandoening is er vaak niets fijner om het normale leven weer op te pakken. Daarbij is weer aan het werk gaan een grote, maar vaak welkome stap. Je doet niet alleen weer het zo gewenste ritme op maar ook is er weer een doel in het leven.

Juist op het werk kan je herstel een boost krijgen of juist een enorme deuk oplopen. Collega’s spelen hier vaak een belangrijke rol.

Begrip

Daarbij gaat het vooral om het begrip van collega’s. Je kunt niet verwachten dat (al) je collega’s zich kunnen inleven wat je hebt meegemaakt.

Je mag wel hopen dat collega’s je steunen in het herstel, wat daarbij helpt, is in gesprek gaan met je collega’s. Leg uit hoe ze je kunnen helpen (bijv zorgen dat je aan je opbouw uren houdt). Het heeft mezelf altijd goed geholpen door een paar punten van het signalering plan te delen.

Wat ik me wel uiteraard besef is dat niet iedereen het geluk (zoals ik) heeft goede collega’s te treffen. Er zijn genoeg mensen en dus ook collega’s die een depressie maar aanstellerij vinden. Kun je het ze kwalijk nemen? Nee ik denk het niet. Om de simpele reden, ze weten niet hoe het is, ze kunnen het zich dus ook niet voorstellen.

Mocht je dus ooit in je herstel tegen zo’n collega oplopen, probeer het uit te leggen. Het zal je lang niet altijd lukken om de mening van die collega te veranderen. Lukt het niet? Verspil er dan geen tijd meer aan, geen wrok gevoelens, geen boosheid of frustratie. Gebruik die energie voor het herstel en aan je leuke collega’s. Dit geld trouwens ook voor familie en vrienden. Ook daar kan onbegrip zijn.