MDJ-STEK.NL - (Over)leven met OCD

Thuis herstellen

Ik heb altijd gedacht dat ik bij elke flinke terugval opgenomen dien te worden. Echter ben ik sinds deze terugval gedeeltelijk van mening veranderd.

Inhoudsopgave

Wat doet een opname voor jou?

Deze vraag werd gesteld door crisis dienst aan me, enige wat ik kon inbrengen was eigenlijk veiligheid (mocht ik suïcidaal worden) en rust. Maar beide kan ik gewoon thuis krijgen. In het gesprek kwam ook naar voren dat ik eerder bang ben om suïcidaal te worden dan dat ik het daadwerkelijk ben. En rust lukt thuis ook best goed, het vergt wat aanpassing van mijzelf en het gezin. Maar het is goed te doen; sterker nog het zorgt voor ritme. Daarnaast kan ik thuis activiteiten uit kiezen die goed bij me passen, dat wil in een kliniek nog wel eens een mismatch opleveren.

Klote, maar leerzaam

Natuurlijk is een terugval elke keer klote, maar elke leer ik toch weer wat. Waar ik bij vorige opnames voornamelijk leerde signalen te herkennen van terugval. En na vier opnames ben ik eindelijk van m’n pammen angst af. Soms is dat gewoon nodig om niet verder terug te vallen.. En de periode van medicatie opbouw iets aangenamer te maken.

Maar wat ik nu leer is nog veel waardevoller, namelijk dat ik inmiddels ervaring genoeg op gedaan heb om zo goed mogelijk om te gaan met mijn dwang stoornis en de diepe depressies die zo nu en dan de kop op steken.