MDJ-STEK.NL - (Over)leven met OCD

Even over anti depressiva

Het is iets van de afgelopen jaren, het enorm bashen op de medicatie die in de psychiatrie gebruikt wordt. Naar mijn mening moet dat bashen een halt toegeroepen worden. Sterker nog wat mij betreft mogen er straffen komen voor ongenuanceerde artikelen over het kwaad dat antidepressiva heet.

Ik kan me er vaak echt kwaad over maken; items in gerenommeerde kranten, journalistieke programma’s en consumenten programma’s.

Uitzendingen van Radar en Zembla, plus ontelbare krantenartikelen hebben mij er lang van weerhouden om te starten met antidepressiva. En als ik dan begon dan waren de bijwerkingen (verergering van de klachten die je hebt) voor mij een bewijs dat die programma’s gelijk hadden. Pas toen ik geen weg meer op kom en me door de eerste weken door had geworsteld kwam ik erachter dat ze er op een hele hoop punten naast zaten.

Ik ga niet alle punten uit die uitzendingen en krantenartikelen weerleggen; dit hebben velen voor mij namelijk al gedaan (hint google is eens op “antidepressiva hebben mijn leven gered).

Inhoudsopgave

Placebo effect..

Voor mezelf heb ik nu een les geleerd dat medicatie wel degelijk werkt. Toen ik eraan begon klaarde ik binnen twee maanden op. Echter dat kan placebo effect zijn, toen ik stopte met de medicatie (wat vrij goed ging) storte ik drie weken na de laatste pil volledig in. Na een spoedopname heb ik toen de medicatie weer opgebouwd en na zo’n twee maanden was ik weer terug. Opnieuw zou je hier het kunnen wijten aan het placebo effect.. Echter in December 2018 ging het ineens minder met me.. en daar leerde ik deze les..

Of toch niet..

Mijn eerste gedachte was dat de medicatie niet meer werkte (dat hoor je soms). Echter bleek tijdens een nieuwe opname dat de spiegel van de medicatie in mijn bloed flink gezakt was.. Dit bewijst voor mij wel het feit dat er zeker geen placebo effect geweest kan zijn; want ik was me er totaal niet van bewust dat mijn spiegel gezakt was.

Nu schrijf ik deze blog op de laatste dag van mijn opname, de medicatie is opgehoogd en ben in 6 weken al weer aardig op weg. Helemaal weer de oude zijn is nog niet het geval, en ondanks dat er nog een stemmetje zegt dat de medicatie niks voor me doet merk ik meer en meer verschil met 6 weken terug.

Geen wetenschappelijk bewijs..

Natuurlijk is mijn ervaring geen wetenschappelijk bewijs dat antidepressiva wel degelijk werken, echter zijn verhalen zoals die van mij voldoende te vinden op het internet. Het nut van antidepressiva mag never nooit onderschat worden. Tevens dienen journalisten en programmamakers flink wat meer moeite gaan doen om de waarheid boven tafel te krijgen, maar ja.. dat levert dan weer geen sensationeel item op..

Mijn mening over antidepressiva.

Mijn mening over deze pillen is geheel gebaseerd op eigen ervaring:

  • Nee het zijn geen instant geluk pillen.
  • Nee ze vlakken je niet altijd af.
  • Ja van sommige kom je wat aan.
  • Nee ze zijn niet geschikt voor dingen zoals een rouw process.
  • Nee ze lossen niet al je problemen op.
  • Nee ze zijn niet verslavend.
  • Ja soms heb je ze je je levenlang nodig.
  • Ja ze worden te snel (vooral door huisartsen) voorgeschreven.
  • Ja je klachten worden eerst veel erger, dus het risico op suïcide neemt mogelijk daardoor toe.
  • Ze houden mijn dwangstoornis in bedwang